Links:


www.alkmaarprachtstad.nl
www.vvvalkmaar.nl
www.vvvweb.nl
www.cultureelerfgoednh.nl


www.weekendhotel.nl

Wilt u een dagje uit in Alkmaar?

Slapen aan het Fnidsen  is een prima uitvalsbasis voor een dagje uit in Alkmaar.
Wanneer u het appartement verlaat staat u direct midden in het centrum van Alkmaar !

De stad Alkmaar heeft veel te bieden. Naast het grote winkelaanbod en de zaterdagse markt op de Gedempte Nieuwesloot is er ook op historisch en cultureel gebied veel te beleven. Met meer dan 400 monumenten kan Alkmaar bogen op een rijke historie. Diverse kerken waaronder de grote Sint Laurens kerk, het Waaggebouw, de Accijnstoren maar ook het Huis met de Kogel in d’ Oude Stad, waarvan het Fnidsen onderdeel uitmaakt, zijn maar enkele voorbeelden van het rijke verleden van de stad die in 1254 van Graaf Willem II stadsrechten kreeg.

Een belangrijk moment in de geschiedenis van Alkmaar is het jaar 1573 toen de Spanjaarden Alkmaar wilden innemen. Dit mislukte en toen Don Frederik, de zoon van de IJzeren Hertog van Alva, zich  na een beleg van ruim 30 dagen verslagen terugtrok betekende dit een keerpunt in de strijd van de Nederlanders tegen de Spanjaarden. De Victorie begon in Alkmaar. Nog elk jaar vinden op 8 oktober festiviteiten plaats die dit moment herdenken.

In het Stedelijk Museum is veel van de historie van Alkmaar terug te zien maar er is tevens ruimte voor wisselende tentoonstelling van moderne kunst. Andere musea in Alkmaar zijn : het Kaasmuseum in het Waaggebouw, Biermuseum De Boom, het Kachel-museum, de Molen van Piet en een waar Beatles museum! In de diverse galerieën in Alkmaar kunt u naar hartelust kunst kijken én kopen.

En worden de benen even moe, dan zet u zich neer op één van de terrassen aan het Waagplein of de Platte Stenen Brug of u steekt van wal met rondvaartboot of eigen gehuurd bootje om de historische binnenstad vanaf het water te bewonderen.

Het hele jaar door worden er in Alkmaar evenementen georganiseerd van allerlei aard. Zo is er het Culinair Plaza in september waarbij het gezellige Waagplein wordt omgetoverd in één groot restaurant waar u drie dagen lang van de meest uiteenlopende gerechten kunt genieten.
Of het Tangofestival en de Wandel4daagse in juni.

De zomerconcerten op het Canadaplein, de jaarlijkse Taptoe, de klassieke Lindengracht concerten, het Jazzfestival in De Hout én natuurlijk het Indian Summer Festival in juni, een fantastisch openlucht muziek-evenement met vele Nederlandse en internationale artiesten, het zijn allemaal muzikale hoogtepunten tijdens de Alkmaarse zomer.

En natuurlijk niet te vergeten de zomerkermis in augustus. Tien dagen van plezier en sensatie midden in het centrum van Alkmaar.

Kortom in Alkmaar is altijd wel iets te beleven. 
Klik hier voor de evenementenkalender van Alkmaar

Buiten Alkmaar :

Maar ook buiten Alkmaar is veel te zien en te doen.

De nabijheid van de Noordzee met zijn heerlijke zandstranden, de uitgestrekte bosgebieden achter de duinen bij Bergen en  het hoge duingebied van Schoorl maken Alkmaar uitermate geschikt als uitvalsbasis voor lange wandelingen en heerlijke fietstochten. Het gezellige dorp Bergen, als vanouds een dorp dat veel kunstenaars aantrok, en nog steeds doet, is zeker een bezoek waard. De jaarlijkse lichtjesavond in augustus trekt duizenden mensen en is een belevenis voor jong en oud. Tijdens de zomer worden er wekelijkse braderieën gehouden in Bergen, Egmond en Schoorl.

De eeuwenoude stadjes Hoorn, Medemblik en Enkhuizen zijn gelegen aan het IJsselmeer en beschikken daardoor over gezellige havens en talloze monumentale straatjes en gebouwen, zoals het het 13e eeuwse kasteel Radboud , aan de ingang van de haven van Medemblik gelegen.

Den Helder is de thuishaven van de Koninklijke Marine. In juli zijn de jaarlijkse Marinedagen waarbij men met alle aspecten van de Nederlandse Marine kan kennismaken. Vanuit Den Helder vertrekt de veerboot naar Texel, het grootste Waddeneiland.

Het landschap van Noord Holland achter de duinenrij is een kenmerkend polderlandschap met rechte wegen en sloten die de uitgestrekte landerijen van elkaar scheiden. Tijdens tourtochten met auto of fiets komt u soms door schilderachtie dorpen waarvan u de kerk al van verre kunt zien. In april staan overal in Noord Holland kleurrijke bollenvelden in volle bloei en natuurlijk ontbreken in dit landschap de talrijke molens niet.

Andere grote steden in de nabijheid van Alkmaar zijn Haarlem en uiteraard Amsterdam. Beiden zijn goed te bereiken met auto of trein in ongeveer een half uur reistijd.